Održana prva radionica za osnaživanje stručnjaka u okviru projekta Koalicija za ranu intervenciju u djetinjstvu

Danas smo održali prvu 1️⃣. u nizu radionica na temu suvremenog koncepta rane intervencije u djetinjstvu – usmjerene na obitelj, u okviru projekta „Koalicija za ranu intervenciju u djetinjstvu“ koji se provodi u Krapinsko-zagorskoj županiji. 🫶 Radionicama se nastoji osnažiti 💪 članove Koalicije za ranu intervenciju u djetinjstvu i Mreže djelatnika dječjih vrtića, ali i druge organizacije civilnog društva za zagovaranje potreba obitelji djece s razvojnim rizicima i teškoćama.

Na prvoj online radionici „Razvojna procjena djece predškolske dobi“ 🤓, koju je vodila izv. prof. dr. sc. Sanja Šimleša s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, je prisustvovalo 57 sudionika te smo zajedno raspravljali o načelima dobre prakse, kao i indikacijama za razvojnu procjenu. 📈 Profesorica Šimleša je posebno naglasila važnost pružanja adekvatnih povratnih informacija roditeljima.

„Roditelji djece sa zdravstvenim ili razvojnim teškoćama mogu biti suočeni s višestrukim izvorima stresa. (…) Stoga je nužno, čak i kad nemate puno vremena, upitati roditelje koji su njihovi prioriteti u tom trenutku te zajedno osmisliti plan koji će provoditi kad dođe vrijeme da se mogu suočiti i s drugim problemima.“ 🥰 (Preuzeto iz priručnika “Jeste li zabrinuti za svoje dijete?”; Hrvatska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu; 2020)