HURID obilježio Dječji tjedan kampanjom „Klikni za raniKLIK!“

U okviru javnog poziva Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ) pod nazivom „Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga“, HURID-u je dodijeljena stručna komunikacijska podrška za provedbu projekta „Klikni za stručnjaka!“, kao udruzi koja promiče održivi razvoj kroz društveno korisne aktivnosti u lokalnoj zajednici. Pomoć u postavljanju i provođenju komunikacijske strategije HURID-u je pružila konzultantska tvrtka EQUESTRIS.

Komunikacijskom kampanjom „Klikni za raniKLIK!“ te istoimenim događajem održanim 11. listopada 2019. u Dječjem vrtiću Vrbik tijekom obilježavanja Dječjeg tjedna, HURID potiče uspostavljanje jedinstvene mreže programa rane intervencije u Hrvatskoj pod nazivom raniKLIK koja podrazumijeva aktivnu suradnju i mogućnost razmjene iskustava među stručnjacima i roditeljima. HURID-ova tražilica www.raniKLIK.hr pomaže zabrinutim roditeljima u brzom pronalaženju stručnjaka rane intervencije u lokalnoj zajednici, stručnjacima daje priliku za međusobno povezivanje te sadrži podatke o pružateljima usluga iz zdravstvenog, odgojno-obrazovnog, socijalnog i nevladinog sektora koji mogu pomoći u planiranju i unapređivanju sustava rane intervencije u Hrvatskoj.

Događaj su, uz domaćine i stručnu javnost, uveličali visoki dužnosnici i predstavnici nadležnih ministarstava Republike Hrvatske te Gradskih ureda, kao i predstavnici Ureda Pravobraniteljice za djecu, dok su stručnjaci i roditelji podijelili svoja iskustva u panel-raspravi o važnosti rane intervencije. Glavni apel kampanje, kao i održane panel rasprave, usmjeren je na stvaranje međusektorskog i na znanstvenim istraživanjima utemeljenog sustava rane intervencije u Republici Hrvatskoj.

PROGRAM

Ivona Salaj, savjetnica Pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske, u svojoj je pozdravnoj riječi istaknula izostanak povezanosti sustava u području pružanja usluga rane intervencije u djetinjstvu: „Ono što je i naš Ured uvidio kroz svoj rad u području rane intervencije jest činjenica da u Hrvatskoj nedostaje povezani sustav koji bi roditeljima djece s razvojnim teškoćama ili rizicima omogućio na jednome mjestu sve potrebne informacije koje bi ih uputile gdje i kome se obratiti. Naš Ured u suradnji s Uredom Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te Uredom UNICEF-a u Hrvatskoj i HURID-om sustavno radi na politici koja će se točno odnositi na ranu intervenciju u djetinjstvu.“

Prof. emerita dr. sc. Marta Ljubešić, predsjednica Upravnog odbora HURID-a, naglasila je važnost timskog rada stručnjaka u ranoj intervenciji: „Potrebe djeteta rane dobi s razvojnim rizicima ili teškoćama, kao i potrebe obitelji su složene i zato ranu intervenciju u djetinjstvu provode stručnjaci različitih profesija iz biomedicinskog i društvenog područja znanosti. Prioriteti u podršci djetetu i obitelji dogovaraju se timski, a ako je dijete istovremeno uključeno u više ustanova, www.raniklik.hr je alat koji može povezati stručnjake uključene u rad s djetetom i roditeljima. HURID prepoznaje potrebu unapređenja obrazovanja stručnjaka za ranu intervenciju u djetinjstvu te tome pridonosi kroz suradnju s akademskom zajednicom te organizaciju edukacija i multidisciplinarnih simpozija.“

„Dijete rane dobi uči životno važne vještine kroz interakcije u prirodnim situacijama, a pružanjem podrške stvaranju socijalnih odnosa doprinosi se uključivanju i djeteta i obitelji u zajednicu. HURID se zalaže za uključivanje djece s teškoćama u razvoju u redovne odgojno-obrazovne programe i zajedno smo radili na stvaranju podrške odgojiteljima, djeci i njihovim roditeljima kako bi uključivanje bilo korisno za dijete s razvojnim odstupanjima i za ostalu djecu. Kao vrtić i nadalje radimo na unapređenju procesa uključivanja koji je vrlo složen i prepun izazova. Tako imamo potrebu boljeg povezivanja sa stručnjacima iz drugih sustava koji našoj djeci pružaju podršku.“, izjavila je Davorka Crnković, ravnateljica Dječjeg vrtića Vrbik.

Prof. log. Renata Rade, Marte Meo terapeut, vanjska suradnica HURID-a, na panelu je istaknula: „Podizanje djeteta je uvijek izazov. Specifična težina odgajanja i poticanja djeteta s razvojnim teškoćama tijekom svakodnevnih obiteljskih rutina često ostaje, od strane stručnjaka, nepoznata i nedotaknuta. Uvid u navedena ponašanja djeteta kod kuće (kućna posjeta, video-snimka ili sl.) otvara stručnjacima mogućnost pozitivnog djelovanja na cijelu obitelj. Davanjem podrške onim roditeljskim obrascima komunikacije koji su primjereni djetetovim trenutnim mogućnostima, a olakšavaju provođenje dnevnih rutina, čuva se obitelj i postiže veći broj prilika za učenje, komunikaciju i razvoj. Rana intervencija to ima na duši.“

„Stručnjaci trebaju upoznati i poštivati obiteljske vrijednosti i potrebe jer je svaka obitelj drugačija, a za surađivanje u provođenju programa rane intervencije nužan je osjećaj uvažavanja i prihvaćanja. Roditelji vole svoju djecu, skrbe o svim njihovim potrebama te brižno prate kako se razvijaju. Oni ih i najbolje poznaju te raspolažu vrijednim informacijama o svom djetetu koje žele podijeliti sa stručnjacima za planiranje stručne podrške.“, poručila je gđa. Martina Raič, majka djeteta s teškoćama u razvoju koji je polaznik Dječjeg vrtića Vrbik.

Medijski pokrovitelj događanja bio je Jutarnji list.