Izvještaj s 11. predavanja ciklusa Članovi za članove i zainteresiranu javnost

Hrvatska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu (HURID) u okviru ciklusa „Članovi za članove i  zainteresiranu javnost“ organizirala je u petak, 31. svibnja 2019. tribinu čija je tema rasprave bila „Zaštita osobnih podataka djece od strane pružatelja usluga u području rane intervencije u djetinjstvu“. Tribina je održana u prostoru Tribine Grada Zagreba (Kaptol 27, Zagreb). Na tribini je sudjelovalo ukupno 83 stručnjaka.

Tijekom proteklih nekoliko tribina održanih u okviru ciklusa „Članovi za članove i zainteresiranu javnost“, kao i tijekom drugih aktivnosti koje HURID provodi, a u koje je uključen velik broj stručnjaka koji u svakodnevnom radu rade izravno s djecom, susreli smo se u više navrata s mnogo upita oko teme GDPR-a, odnosno Opće uredbe o zaštiti podataka. Stoga je organizirana tribina s navedenom temom, a predavanja su održale stručnjakinje iz Agencije za zaštitu osobnih podataka:

  • Martina Mudražija, viša savjetnica u Službi za zaštitu osobnih podataka i
  • Petra Papić, viša savjetnica u Službi za zaštitu osobnih podataka.

Održano je predavanje u trajanju od sat vremena, a nakon predavanja je uslijedila rasprava. Ključno pitanje koje je postavljeno tijekom rasprave je sljedeće: krše li stručnjaci koji djeluju u području rane intervencije u djetinjstvu, a zaposleni su u ustanovama/institucijama u različitim sektorima, odredbe Opće uredbe o zaštiti podataka ukoliko međusobno izmijenjuju informacije o djeci koja su uključena u dobivanje usluga rane intervencije. Zaključak s tribine je kako ovaj način rada nije kršenje Uredbe s obzirom da postoji legitimni interes kako bi se informacije razmjenjivale (zakoni i pravilnici u kojima je definirana usluga rane intervencije) te je dogovoreno slanje pisanog upita Agenciji na koje će Agencija pisano odgovoriti svojim tumačenjem.