Regionalno obilježavanje 15. godišnjice djelovanja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva obilježila je svoju petnaestu godišnjicu djelovanja organiziranjem dvodnevnih događanja u Opatiji, Šibeniku, Varaždinu i Vukovaru za predstavnike organizacija civilnog društva. HURID je 22. i 23. listopada 2018. sudjelovao na dvodnevnim radionicama u Varaždinu.
Prvi dan započeo je pozdravnim govorima Cvjetane Plavša-Matić, upraviteljice Nacionalne zaklade, Sandre Malenice, zamjenice gradonačelnika Grada Varaždina i Zrinke Malešević Sučić, načelnice Sektora za upravljanje horizontalnim procesima Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

Zatim je slijedio uvodni  panel-razgovor  o  važnosti  podrške  razvoju  civilnoga  društva kroz nacionalno financiranje i ESF-fond te su predstavljene mogućnosti i izazovi u proteklom razdoblju i djelovanju Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.
U drugom dijelu dana uslijedili su strukturirani razgovori za radnim stolovima. HURID je sudjelovao u raspravama na teme „Ulaganje u ljudske resurse organizacija civilnog društva: koji oblici podrške su za to potrebni?“ i „Pogled iznutra: djeluju li organizacije civilnog društva u Hrvatskoj sukladno svojoj misiji ili prilikama za financiranje?“.

U uvodnom dijelu drugog dana, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva predstavila je informacije o mogućnostima financiranja organizacija civilnoga društva iz nacionalnih izvora, EU fondova i kroz prekogranično doniranje.
U nastavku su održana predavanja „Komunikacija i odnosi s javnošću u digitalnom dobu“,  „Kvalitetno upravljanje u organizacijama civilnoga društva u kontekstu korištenja EU fondova“ i „Zaštita osobnih podataka (GDPR) u organizacijama civilnoga društva“.
Sudjelovanje na navedenim radionicama i predavanjima omogućilo je uvid u aktualnosti u području financiranja organizacija civilnog društva, umrežavanje s drugim organizacijama te upozoravanje na konkretne probleme s kojima se organizacije susreću prilikom prijave i provedbe projekata te obavljanja ostalih redovnih poslova (npr. računovodstveni poslovi, održavanje „hladnog pogona).